Stambestanden

In de stambestanden worden alle kostensoorten met bijbehorende (uur-)tarieven opgenomen die gebruikt worden voor het maken van standaard werkpakketten en dus ook voor te maken calculaties. Onderstaande beschrijving behandelt een voorbeeld. Niet van toepassing zijnde informatie is hier weggelaten. Voor uitgebreide toelichting zie de handleiding.

We onderscheiden de kostensoorten:

Deze stambestanden zijn helemaal in te richten zoals u dat zelf wilt. Als uitgangspunt gebruikt u het voorbeeld bestand van INFOGROEN. Werkt u in een bestaand bedrijf, dan zijn deze bestanden in de regel al ingericht. Ze kunnen altijd gewijzigd en uitgebreid worden.

Wijzigingen in (uur-)tarieven zijn pas van kracht in nieuwe calculaties. Reeds gemaakte calculaties veranderen NIET.


1. Arbeid

In het arbeidsbestand treft u uur-kostensoorten aan met bijbehorende uurtarieven. We voegen een kostensoort groenspecialist toe. Hij kost € 34,50 exclusief btw.

 • Klik op VISION-Project links in de boomstructuur.
 • Klik op < standaard werkpakket >
 • Klik op < arbeid >. De uurkostensoorten verschijnen.
 • Kies voor
 • Het detailscherm van de uurkostensoort verschijnt. We bespreken in deze fase alleen de velden die van toepassing zijn voor de voorcalculatie. De Nacalculatie komt in bij de kostenregistratie aan de orde.
 • We vullen alleen de genummerde velden uit de afbeelding in.

kostensoort detail uren

Klik op de afbeelding voor weergave op ware grootte.

 1. Naam: Groenspecialist
 2. Kostensoorthoofdgroep: Arbeid. Deze hebben we toegevoegd bij de kostensoorthoofdgroepen.
 3. Kostensoortgroep: Heeft u de kostensoorthoofdgroep nog uitgesplitst in groepen, dan kunt u dit hier selecteren. Voorbeeld voor arbeid is: Productief en NIET productief. We kiezen hier Productief
 4. Btw-Code: Selecteer Btw hoog
 5. Calc. eh prijs: 34,00. Dit is het kale uurtarief (de calculatie kostprijs).
 6. Standaard verk. eh. prijs: Dit is niet in te vullen, maar wordt automatisch berekend ( calc. eh prijs + het standaard opslag % arbeid). Omdat we bij arbeid 20 % opslag hebben ingevuld, is de verkoopprijs 34,50 x 1,20 = 41,40 excl. btw/ uur. Dit tarief is uw verkooptarief wat gehanteerd wordt in uw calculatie.
 7. Wilt u werken met vaste verkoopprijzen en niet met opslagpercentages dan vult u hier uw gewenste verkoop uurtarief in. Het bedrag in veld 6 is dan niet meer van toepassing.
 • De overige velden komen in een later stadium aan de orde.
 • Klik op om de ingevoerde gegevens op te slaan.
2. Materieelsoort

In het materieelbestand treft u materieelkostensoorten aan met bijbehorende uurtarieven die u gebruikt voor het maken van een voorcalculatie. We voegen een materieelsoort Kooimaaier 3 delig toe. Hij kost € 19.50,– exclusief btw en exclusief bediening.

 • Klik op VISION-Project links in de boomstructuur.
 • Klik op < standaard werkpakket >
 • Klik op < materieel >. De materieelkostensoorten verschijnen.
 • Kies voor
 • Het detailscherm van een materieelkostensoort verschijnt. We bespreken in deze fase alleen de velden die van toepassing zijn voor de voorcalculatie. De Nacalculatie komt in de kostenregistratie aan de orde.
 • We vullen alleen de genummerde velden uit de afbeelding in.

materieel

Klik op de afbeelding voor weergave op ware grootte.

 1. Naam: Kooimaaier 3-delig.
 2. Kostensoorthoofdgroep: Machines. Deze voegt u toe bij de kostensoorthoofdgroepen. Dit werkt hetzelfde als de kostensoorthoofdgroep Arbeid.
 3. Kostensoortgroep: Maaimachines. Zo weet u bij welk type materieel deze machine hoort (deze kostensoortgroep moet natuurlijk wel aanwezig zijn bij de kostensoortgroepen van materieel.).
 4. Btw-Code: selecteer btw hoog tarief
 5. Calc. eh prijs: 19,50. Dit is het kale uurtarief ( calculatie kostprijs).
 6. Standaard verk. eh. prijs: Dit is niet in te vullen, maar wordt automatisch berekend ( calc. eh prijs + het standaard opslag % materieel). Omdat we bij de maaimachines 15 % opslag hebben ingevuld, is de verkoopprijs 19.50 x 1,15 = 22,42 excl. btw / uur.
 7. Wilt u werken met vaste verkoopprijzen en niet met opslagpercentages dan vult u hier het gewenste verkoop uurtarief in. Naar het tarief in veld 6 wordt niet meer gekeken.
 • De overige velden komen in een later stadium aan de orde.
 • Klik op om de ingevoerde gegevens op te slaan.
2. Materiaal

In het materiaalbestand treft u alle materialen aan met bijbehorende calculaltietarieven die u gebruikt voor het maken van een voorcalculatie.

We voegen het volgende materiaal toe:

Vijverfolie PVC 0,5 mm dik en 400 cm breed . Hij kost € 9,20 / m1 exclusief btw (inkoopsprijs). De opslag op de kostensoortgroep „vijverfolie” is 10 %. Dit hebben we bij het toevoegen van de kostensoortgroepen zo ingesteld.

 • Klik op VISION-Project links in de boomstructuur.
 • Klik op <standaard werkpakket >
 • Klik op < materiaal >. Alle materialen verschijnen.
 • Kies voor
 • Het detailscherm van het materiaal verschijnt. We bespreken in deze fase alleen de velden die van toepassing zijn voor de voorcalculatie.
 • We vullen alleen de genummerde velden uit de afbeelding in.

materiaal detail

Klik op de afbeelding voor weergave op ware grootte.

 1. Naam: Aqualiner PVC Folie 0,5mm 4mtr
 2. Kostensoorthoofdgroep: Selecteer hier de hoofdgroep „06. Vijvermaterialen”.
 3. Kostensoortgroep: Selecteer hier de groep „20. Folievijvers”
 4. Groepsvolgnummer: Dit is de automatische teller van het volgnummer ná de hoofd-en groepscode. Is het 't eerste materiaal uit de groep dan staat hier 1 en wordt de code totaal 06.20.0001 U kunt aangeven bij de kostensoortgroepen dat de lengte van de materiaalcode 4 posities is. Heeft u hier 3 ingesteld dan wordt het nummer 06.20.001.
 5. Btw-Code: Btw hoog tarief wordt al automatisch gekozen.
 6. Eenheid: Selecteer de eenheid die hoort bij onderstaande prijs. Dit is hier m1
 7. Calc. eh prijs: 9,20. Dit is het kale uurtarief (= calculatie kostprijs).
 8. Standaard verk. eh. prijs: Dit is niet in te vullen, maar wordt automatisch berekend ( calc. eh prijs + het standaard opslag % materiaal). Omdat we bij de kostensoortgroep vijverfolie 10 % opslag hebben ingevuld, is de verkoopprijs 9,20 x 1,10 = 10,12/m1 excl. btw.
 9. Wilt u werken met vaste verkoopprijzen en niet met opslagpercentages dan vult u hier het gewenste bedrag in. Naar het bedrag in veld 8 wordt niet meer gekeken.
 10. Leverancier: Klik in het veld en selecteer de gewenste leverancier. De leverancier moet wel aanwezig zijn in het leveranciersbestand. In het voorbeeld is gekozen voor leverancier TUINVISIE
 11. Artikelcode: Dit is de artikelcode van de vijverfolie bij de leverancier ( 151128 in het voorbeeld ).
  De punten 10 en 11 zijn verplichte velden als u wilt werken met het importeren van materialenbestanden van leveranciers. Tijdens de import wordt gematcht op deze gegevens. Is dit voor u niet van toepassing, dan mogen deze velden leeg blijven.
 • De overige velden zijn voor nu niet van toepassing.
 • Klik op om de ingevoerde gegevens op te slaan.
kostenregistratie We keren terug naar de standaard werkpakketten. Klik hiervoor op de groene pijl.

calculeren U kunt ook terugkeren naar de voorcalculatie.


Is dit niet voor u van toepassing ga dan naar de volgende module.

 
project/aan_de_slag/stambestanden.txt · Laatst gewijzigd: 2015/08/31 16:14 door karin